W Wielką Sobotę święcimy pokarmy

Wielka Sobota przed południem to czas tradycyjnego błogosławieństwa pokarmów. W koszyczkach wielkanocnych święcimy produkty, przeznaczone na uroczyste niedzielne śniadanie.

Zgodnie z polską tradycją, do poświęcenia przynosimy chleb, sól, chrzan, mięso, a także ciasto. Zmartwychwstałego Chrystusa symbolizuje także wielkanocny baranek, wykonany z cukru, czekolady lub ciasta drożdżowego.

Każdy z tych produktów ma swoją symbolikę: Chleb oznacza codzienny pokarm człowieka, przypomina także o Ostatniej Wieczerzy, kiedy Jezus przemienił go w Swoje Ciało. Mięso i wędliny symbolizują baranka, którego spożywano w czasach Jezusa podczas uczty paschalnej. Sól w koszyczku jest nawiązaniem do słów Jezusa „Wy jesteście solą ziemi”. Nadaje smak i chroni przed zepsuciem. Jajka to symbol nowego życia.

- Dobrze, że skończyły się obostrzenia, znów możemy spotkać się przed wielkanocą i poświęcić pokarmy. To też okazja, żeby się pomodlić i spotkać dawno niewidzianych znajomych z parafii – mówi Kacper z parafii świętego Józefa w Zagnańsku.

Wieczorem w kościołach rozpocznie się bogata w symbole Wigilia Paschalna, wprowadzająca Kościół w świętowanie Wielkanocy. Składa się z liturgii światła, słowa, chrzcielnej i eucharystycznej.

tekst za: em.kielce.pl